RIKUn asiakasmäärä kasvoi viime vuonna 18 prosenttia

22.2.2022

Tiistaina 22.2.2022 vietetään kansainvälistä rikosuhripäivää. Rikosuhripäivystyksen (RIKU) palveluita käytti viime vuonna 26 700 asiakasta, eli 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Asiakasmäärien kasvu jakautui tasaisesti kaikkien eri palvelumuotojen kesken. Tiistaina 22.2.2022 vietetään kansainvälistä rikosuhripäivää.

Lähes puolet RIKUn asiakkaista oli lähisuhdeväkivallan, seksuaalirikosten tai muun väkivallan uhreja. Asiakkaissa on myös paljon petosten ja identiteettivarkauksien uhreja. Myös uhkailu, häirintä ja kiristys ovat tavallisia syitä RIKUn asiakkaaksi hakeutumiseen. Lisäksi tukea haettiin paljon erilaisiin rikosprosessia ja vahingonkorvauksia koskeviin kysymyksiin.

Koronan takia jo ennestään pitkät rikosprosessit venyivät eri puolilla Suomea. Kohta kaksi vuotta jatkunut pandemia vaikeutti monien asiakkaiden muutenkin vaikeaa tilannetta.

– Toinen koronavuosi toi epävarmuutta rikosprosessin eri vaiheisiin ja hankaloitti myös RIKUn henkilöstön ja vapaaehtoisten tekemää auttamistyötä. Arjen työssä näkyy, että monet asiakkaat voivat huonosti rikosprosessien pidentymisen takia ja heitä joudutaan kannattelemaan epävarmojen prosessien läpi, sanoo RIKUn toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelussa oli 6600 asiakasta, kun vuonna 2020 luku oli 5500.

Juristin puhelinneuvonnassa asiakasmäärä kasvoi 41 prosenttia. Viime vuonna asiakkaita oli 900, kun vuonna 2020 soittajia oli 640. Juristin puhelinneuvonnassa toimii noin 30 vapaaehtoista juristia eri puolilla Suomea.

Asiakkaista merkittävä osa tulee poliisin ohjaamana. Viime vuonna poliisi ohjasi RIKUun yhteensä 5900 asiakasta eri puolilla Suomea, mikä oli 23 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

RIKUchatin asiakasmäärä kasvoi 8 prosenttia. Chat-palvelussa oli viime vuonna 4000 asiakasta, kun vuonna 2020 luku oli 3700.

Myös Vastaamo-tietomurto toi edelleen palveluihin paljon asiakkaita, joskin vähemmän kuin vuonna 2020.

Naisia kaikista asiakkaista tilastoitiin 77 prosenttia ja miehiä 23 prosenttia.

Kaikki RIKUn palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. RIKUn toiminta perustuu ammatillisesti ohjattuun vapaaehtoistyöhön, ja vapaaehtoisia toimii yli 500 eri puolilla Suomea.

Kansainvälistä rikosuhripäivää vietetään vuosittain rikosuhriviikolla (viikko 8) 22. helmikuuta. Tänä vuonna rikosuhriviikon euroopanlaajuisena teemana on uhrin suojelun ja oikeuksien toteutuminen. Suomessa rikosuhripäivän tarkoituksena on parantaa rikoksen uhrin asemaa ja lisätä tietoa uhrien tukipalveluista.