Lukumummi- ja vaaritoiminta
Lukumummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka lukevat yhdessä lasten kanssa. Yhteiset lukuhetket ajoittuvat koulupäivän ajalle. Lukumummi- ja lukuvaaritoiminnan tärkein tehtävä on rohkaista ja innostaa lapsia lukemisen pariin. Lapset, jotka tarvitsevat vahvistusta lukutaitoon tai lukumotivaatioon voivat saada apua toiminnasta.
Minkälaista lukumummi- ja vaaritoiminta käytännössä on?
- Lukutuokioilla luetaan yhdessä mukavaa kirjaa, joka on sopivan tasoinen oppilaalle. Jutellaan lukemisen lomassa kirjasta ja lukuharrastuksesta.
- Lukutuokiot tapahtuvat koulupäivän aikana koulun tiloissa. Yleensä lukupaikkana on koulun kirjasto tai joku muu rauhallinen lukunurkkaus.
- Lukutuokio on yleensä kerran viikossa, mutta aikataulua voidaan joustavasti muuttaa vapaaehtoisen ja koulun menojen mukaan.
- Lukumummi tai -vaari ja opettaja sopivat aikataulusta yhdessä.
- Riippuen toimintamalleista keskitytään lukutuokioilla hieman eri asioihin.
- Lukumummit ja -vaarit keskittyvät tukemaan teknistä sujuvaa lukutaitoa ja S2-oppilaille lukevat mummit ja vaarit tukevat sanavaraston kehitystä erilaisin tekniikoin.
- Lukutuokiot ovat kahdenkeskisiä. Jotkut mummit ja vaarit haluavat lukea myös useammalle oppilaalle kerrallaan, mutta suuri osa pitää siitä, että saa antaa jakamattoman huomion yhdelle lapselle kerrallaan
Toiminnan ovat kehittäneet Niilo Mäki Instituutti ja MLL:n Järvi-Suomen piiri.
Vapaaehtoiset lukumummit ja -vaarit saavat perehdytyksen tehtävään ja tarjolla on myös vertaistukea muilta vapaaehtoisilta.
SEURAAVAT VAPAAEHTOISKOULUTUKSET:
Syksyn 2024 vapaaehtoiskoulutukset on pidetty. Jos olet kiinnostunut toiminnasta, ilmoittaudu mukaan.